SE

Heka-Pukinmäen vuokratalot

Nopealla ja edullisella putkiremontilla parempaan vuokratuottoon

Asuntojen vuokraus on kasvavaa liiketoimintaa ja vuokralaisille joustava tapa asua. Asuntojen kunnossapito ja sen tuoma asumismukavuus ovat tärkeässä roolissa. Putkiremontti on yksi rakennuksen elinkaaren suurimpia perusparannustöitä ja sillä on isot vaikutukset asumisen laatuun. Vuokranantajalle remontin hinta on yksi tärkeistä valintakriteereistä, mutta myös sen kesto on vuokrausliiketoiminnan kannalta merkittävä. Jos remontti sujuu mahdollisimman pienin häiriöin ja peräti ilman evakkoon muuttoa, on sillä luonnolisesti vaikutusta vuokrasuhteeseen puhumattakaan asuntojen lyhyestä tuottamattomasta ajasta.

Kuilumoduulit – fiksu tapa reitittää putket ja kaapelit kerroksesta toiseen

Tähän päätyi myös Helsingin kaupungin asuntotuotanto ATT Pukinmäen kiinteistöjensä saneerauksessa. Helsingin kaupunki remontoi Pukinmäessä kuusi vuonna 1967 valmistunutta kerrostaloa, joiden kaikkiin porraskäytäviin asennettiin kuilumoduulit.

Kaikissa kuudessa kiinteistössä on kolme asuinkerrosta, 20 porrashuonetta ja yhteensä 156 asuntoa. Vesijohto-, lämpö-, sähkö- ja telenousut asennettiin valmiiksi eristettyjen moduulien sisälle. Osa moduuleista oli räätälöity kohteen mittojen mukaan.

Turvallinen valinta

Asennus toteutettiin EI 30-paloluokituksen mukaisesti. Kuilumoduuleille on on tehty palotestaukset VTT Expert Services Oy:n toimesta osana eurooppalaista teknistä arviointia (ETA 16/0828). ETA-arviointi johtaa tuotteiden CE-merkintään lähitulevaisuudessa. Pipemodulin tuotteet ovat siis kattavasti testattuja ja kelpoisia käyttää rakennuskohteessa.

Myös tulevaisuus huomioiden

Pipemodulin ratkaisu sopii kaikkiin niihin uusiin ja korjattaviin kiinteistöihin, joissa halutaan katsoa tulevaisuuteen, eikä haudata ongelmia sanan mukaisesti seinien sisälle. Uusissa kohteissa moduulit voidaan ottaa huomioon jo kiinteistön suunnitteluvaiheessa. Korjattavissa kohteessa niillä voidaan uusia taloyhtiön putket, johdot ja kaapelit jopa niin, ettei asukkaiden tarvitse poistua
kotoaan. Ja jatkossa putkien huolto tai vaihto sujuvat vain moduuli avaamalla.

Heka-Pukinmäen kohdalla kuilumoduulien käytön puolesta puhui se, että aikoinaan rakennettuja putkistokuiluja tarvittiin nyt lämmön talteenottojärjestelmän ilmastointikanavia varten. Pääsyyt moduulien valintaan olivat kuitenkin niiden asentamisen helppous ja käyttöön liittyvät tekijät.

Heka-Pukinmäen kohteen vastaavan mestarin Jari Kosusen mukaan merkittävä etu on myös se, että putkien asennus moduuleihin ei määrittele märkätilojen asennusaikataulua. Sekä märkätiloissa että porrashuoneistossa voidaan työskennellä samanaikaisesti. Tämä nopeuttaa remonttiaikataulua merkittävästi. Asennusprosessia nopeuttaa ja tehostaa sekin, että sähköjohdot ja putket eivät ole jaloissa haittaamassa remontti- ja asennustöitä.

Hekan Pukinmäen kuuden kerrostalon 156 asuntoon tehtyä putkiremonttia hoiti Uudenmaan Mestari-Rakentajat Oy. Kuvassa rakennusmestari Jari Kosunen ja porrashuoneeseen tehty kuilutoteutus, jossa on käyttöveden ja lämmön nousujohtojen lisäksi sähköjohdot.

Hekan Pukinmäen kuuden kerrostalon 156 asuntoon tehtyä putkiremonttia hoiti Uudenmaan Mestari-Rakentajat Oy. Kuvassa rakennusmestari Jari Kosunen ja porrashuoneeseen tehty kuilutoteutus, jossa on käyttöveden ja lämmön nousujohtojen lisäksi sähköjohdot.

FAKTAA:

Heka Pukinmäki-kerrostalojen saneeraus (Sunilantie 9, 00720 Helsinki).
Saneerauksen kohteena 6 kerrostaloa ja 156 asuntoa 3+1 kerroksessa.
Rakennuttaja: Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT
Urakoitsija: Uudenmaan Mestari-Rakentajat Oy
Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Esko Hyvärinen & Co Ky

jaa tämä sivu

Tutustu muihin referenssikohteisiin