Asukasystävällinen putkiremontti päättyi yhteiseen kahvitteluun
Rakennusmestari Seppo Käyräkankaalle Rakmaster Oy:ltä oli helppoa löytää positiivista kerrottavaa As. Oy Aleksis Kivenkatu 66:ssa toteutetusta putkiremontista.
Koko putkiremontti mietittiin uudelleen, kun kustannukset uhkasivat paisua liikaa. Muuttamalla remontin tekotapaa perinteisestä hybridiin linjasaneerauksen kustannukset pienenivät huomattavasti. Remonttia tehtiin säästäen asentamalla vain uudet putket ja jättämällä äskettäin remontoidut kylpyhuoneet muilta osin remontoimatta.
Linjasaneerauksessa käyttövesiputket reititettiin uudelleen porraskäytävissä kulkeviin Pipemodul Oy:n valmistamiin yhdistelmämoduuleihin, joihin samalla vedettiin uudet sähkö- ja datakaapelit. Viemärit oli jo aiemmin kunnostettu sukittamalla. Huoneistojen sisällä putket vedettiin Pipemodulin MDF-moduuleihin.
Uusiin MDF-moduuleihin oltiin ihastuneita. Siisti asennusvalmiina tehtaalta tuleva valmis kotelo helpotti asentajien työtä. Monet paikan päällä rakennettavien koteloiden työstämisessä hankalat työvaiheet ja rakennusjäte sekä pöly jäivät pois. Tasalaatuinen ja siisti lopputulos miellytti myös asukkaita. MDF-moduulit istuivat huomaamattomasti huoneistoihin varsinkin kun ne voitiin maalata tai tapetoida muun sisustuksen tyyliin.
Näppärät valmismoduulit
Aleksis Kivenkatu 66:ssa käytetyt Pipemodul Oy:n valmistamat moduulit ovat turvallisia ja kestäviä. Koteloiden käyttö onnistuu käytännössä kaikissa kiinteistöissä. Uusi putkilinjasto viedään yleensä kerrosten välistä pystysuunnassa koteloituna kerrostasanteelle, josta se jaetaan huoneistoihin. Linjaston viedään kerroksiin useimmiten porrashuoneen seinää pitkin, mutta myös esimerkiksi porraskaiteiden välissä.
Ainoa Euroopassa
Pipemodul on ainoa eurooppalainen turvalliseksi testattu ratkaisu paloluokitusta vaativissa koteloinneissa, jolle on tehty ETA (eurooppalainen tekninen arviointi) Eurofins Expert Services Oy:n kanssa. Arviointi johtaa tuotteiden CE-merkintään. Palokokeiden lisäksi on testattu useita muitakin tuoteominaisuuksia, joista muodostuu koteloinnin turvallisuus käyttökohteessa. ”Nyt on alalle tullut ensimmäinen turvalliseksi testattu kokonaisratkaisu. ETA-arviointi on ainoa tapa todentaa kattavasti kelpoisuus rakennuskohteessa, sillä koteloratkaisuille ei ole olemassa harmonisoitua tuotestandardia. ETA on todiste johdonmukaisesta tuotekehitys- ja testaustyöstä, jotta tuotteet ovat laadukkaita ja täyttävät rakennuskohteessa vaadittavat turvallisuusmääräykset. Porrashuone on esimerkiksi tulipalotilanteissa poistumis- ja pelastautumistie, siksi turvallisuusasioista ei kannata tinkiä” toteaa Pipemodulin toimitusjohtaja Asko Partanen.
Tuotekehitystä asiakkaan kanssa
Pipemodul Oy valmistaa tuotteitaan Mikkelissä. Oma keksintö on otettu hyvin vastaan, vuoden 1995 jälkeen jo lähes 4000 putkiremontissa on käytetty Pipemodulin tuotteita. Asiakkaiden kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä, mietitään reitityksiä ja räätälöidään erikoisosia.
”Tuotesuunnittelijamme tekee tarvittaessa kohteesta 3D-kuvia, joilla havainnollistetaan, miltä moduulit näyttävät paikalleen asennettuina”. Usein linjasaneerauksen yhteydessä tehdään myös päivitys muun talotekniikan osalta. Jos vaikka sähköremontti ei olisi ajankohtainen vielä samaan aikaan linjasaneerauksen kanssa, moduuleja tilatessa kannattaa miettiä jo valmiiksi tilavaraukset sähkö- ja datakaapeleille. Avattavuus on tärkeä etu huolloissa ja lisäksi vakuutusyhtiöiden suositus.
”Asukkaat olivat niin tyytyväisiä remontin toteutukseen että järjestivät urakoitsijoille ja työntekijöille kahvittelutilaisuuden remontin päätyttyä. Se kertoo, että remontti oli onnistunut kaikilta osin”.
Talossa saattoi asua remontin aikana. Kuvassa tyytyväinen asukas esittelemässä uusia putkia ja johtoja porrashuoneen moduulissa.